
Nie bez powodu jelita okrzyknięto naszym drugim mózgiem, na organ ten składa się sto milionów komórek nerwowych, które wytwarzają szereg neuroprzekaźników przez co oddziałują na nasz nastrój i odgrywają zasadniczą rolę w przebiegu szeregu chorób. Książka autorstwa doktora Michael’a Mosley’a porusza szereg ciekawych tematów począwszy od anatomii układu pokarmowego, przez florę bakteryjną na szeroko pojętej profilaktyce prozdrowotnej kończąc. Autor miał okazje uczestniczyć w wielu badaniach, tym samym testując na sobie różne założenia światowej sławy naukowców. Jelita wiedzą lepiej to książka, która pozwoli Wam skutecznie oswoić się z własnym organizmem i przyswoić wartościową wiedzę dzięki której możecie wdrożyć nowy plan żywieniowy oraz zmienić złe nawyki.
Od pierwszych stron nie da się nie zauważyć ogromnego zaangażowania doktora Mosley’a, który bardzo entuzjastycznie podchodzi do zaprezentowanych trści. Autor nie przedstawia suchych faktów, tylko opowiada fascynującą historię wciągając czytelnika do swojego świata. Książka podzielona została na dwie części. Pierwsza związana jest z eksperymentem naukowym autora. Doktor Mosley w Muzeum Nauki w Londynie połknął kamerkę, dzięki której uczestnicy mogli śledzić drogę jaką przemierza urządzenie przez układ pokarmowy badacza. Autor opisując kolejne składowe powołuje się na szereg badań. Wiele miejsca poświęcił dokładnej analizie flory bakteryjnej jelit, która wpływa na wiele aspektów ludzkiego życia. Każdy rozdział zakończony jest obszerną bibliografią z odnośnikami do wykorzystanych w książce artykułów naukowych. Nasz organizm potrzebuje działających dobroczynnie bakterii, które pozytywnie wpływają na naszą odporność, a dodatkowo odgrywają kluczową rolę w procesach trawiennych. Mosley wspomina również o programie spersonalizowanego odżywiania, przeprowadzanego przez Instytut Weizmanna w Izraelu. W oparciu o analizę próbek kału i krwi naukowcy układają zestaw produktów żywnościowych zalecanych oraz tych, których w diecie powinno się unikać.
Druga część książki to zawiera praktyczne wskazówki, jak pobudzić nasze jelita do skutecznego działania. Obserwując skład flory bakteryjnej możemy ustalić, jakie działania będą najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Poznajemy autorską dietę 5:2, którą autor przetestował na sobie, potwierdza ona dobroczynne działanie postów. Mosley porusza temat probiotyków, opisując ich wpływ na działanie organizmu i dobroczynne walory w walce z szeregiem chorób. Wbrew pozorom nie wszystkie kapsułki dostępne w naszych aptekach są skuteczne dla naszego organizmu. Kupując probiotyki powinniśmy zwracać uwagę m.in. na szczep bakterii i populacje kolonii. W tej części poza informacjami czysto prozdrowotnymi możemy zapoznać się z przepisami na szereg smacznych i pożywnych potraw. Na końcu książki znajduje się program wdrożeniowy planu żywieniowego opracowanego przez doktora Mosley’a, tak więc wszystkie propozycje możemy przetestować na własnej skórze. Zaproponowane potrawy, poza walorami czysto smakowymi mają za zadanie pobudzić nasze jelita do skutecznego działania. Autor w książce wielokrotnie podkreśla dobroczynne walory produktów poddanych procesowi fermentacji.
Wszystkie poruszane w książce kwestie tłumaczone są krok po kroku, tak żeby czytelnik na spokojnie mógł je przeanalizować i zrozumieć. Atutem tej pozycji jest bardzo przestępny język i gawędziarski styl autora, który snuje fascynującą opowieść z orzewiden pokarmowym w tle. W książce nie brakuje ciekawych anegdot i humorystycznych wstawek, które tylko umilają lekturę. Doktor Mosley odgrywając rolę przewodnika zabiera nas w podróż po przewodzie pokarmowym poczynając od epizodu połknięcia kapsułki z kamerką. Przedstawiona wiedza nie tylko teoretyczny charakter, zaprezentowane plany i pomysły możemy samodzielnie wdrażać we własnym życiu. Warto zwrócić uwagę na obszerną bibliografię znajdującą się na końcu każdego rozdziału, która potwierdza, że książka stanowi wartościowe źródło wiedzy, powstałe w oparciu o wyniki szeregu badań naukowych. Książka skierowana jest głównie dla niezaznajomionych w kwestiach żywienia laików, ale osoby obyte z tematem również spokojnie się w niej odnajdą. Mnie ta pozycja przekonała, ponieważ mogłam przyswoić sobie wiele wartościowej wiedzy i oswoić się z moim drugi mózgiem. Spodobała mi się szczególnie postawa autora, Mosley był bardzo zaangażowany w swój projekt, napisze więcej- on nim żył! Dawno nie czytałam tak dopracowanej książki o charakterze popularnonaukowym.
Książkę warto przeczytać chociażby ze względu na fakt, że jelita stanowią nasz drugi mózg, tym samym sterują naszym organizmem, realnie wpływając na nasz nastrój. Od ich prawidłowego działania zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie, a co za tym idzie warto zapewnić im jak najlepszą pożywkę do prawidłowego funkcjonowania. Doktor Mosley zaprezentował szereg fascynującej, a co najważniejsze użytecznej wiedzy, którą możemy praktycznie wdrożyć przygotowując swój własny program żywieniowy. Dzięki wprowadzonym zmianom poczujemy się zdrowsi, a przez to szczęśliwsi. Polecam!