Michael Mosley- Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało

no title has been provided for this book
Kategoria:
Przeczytane:
Ocena:
Liczba stron: 256

Nie bez powodu  jelita okrzyknięto naszym  drugim mózgiem, na organ  ten  składa się sto milionów komórek nerwowych, które wytwarzają szereg neuroprzekaźników przez co oddziałują na nasz nastrój i odgrywają zasadniczą rolę w przebiegu  szeregu  chorób. Książka autorstwa doktora Michael’a Mosley’a porusza szereg ciekawych tematów począwszy od anatomii układu pokarmowego, przez florę bakteryjną na szeroko pojętej profilaktyce prozdrowotnej kończąc. Autor miał okazje uczestniczyć w wielu badaniach, tym samym testując na sobie różne założenia światowej sławy naukowców. Jelita wiedzą lepiej to książka, która pozwoli Wam skutecznie oswoić się z własnym organizmem i przyswoić wartościową wiedzę dzięki której możecie wdrożyć nowy plan żywieniowy oraz zmienić złe nawyki.

Od pierwszych stron nie da się nie zauważyć ogromnego zaangażowania doktora Mosley’a, który  bardzo entuzjastycznie podchodzi do zaprezentowanych  trści. Autor nie przedstawia suchych  faktów, tylko opowiada fascynującą historię wciągając czytelnika do swojego świata. Książka podzielona została na dwie części. Pierwsza związana jest z eksperymentem  naukowym autora. Doktor Mosley w Muzeum Nauki w Londynie połknął kamerkę, dzięki której  uczestnicy mogli śledzić drogę jaką przemierza urządzenie przez układ pokarmowy badacza. Autor opisując kolejne składowe powołuje się na szereg badań. Wiele miejsca poświęcił dokładnej analizie flory bakteryjnej jelit, która wpływa na wiele aspektów ludzkiego życia. Każdy rozdział zakończony jest obszerną bibliografią z odnośnikami do wykorzystanych  w książce artykułów naukowych. Nasz organizm  potrzebuje działających dobroczynnie bakterii, które pozytywnie wpływają na naszą odporność, a dodatkowo  odgrywają kluczową rolę w procesach  trawiennych. Mosley wspomina również o programie spersonalizowanego  odżywiania, przeprowadzanego przez Instytut Weizmanna w Izraelu. W oparciu o analizę próbek kału i krwi naukowcy układają zestaw produktów żywnościowych zalecanych oraz tych, których w diecie powinno się unikać.

Druga część książki to  zawiera praktyczne wskazówki, jak pobudzić nasze jelita do skutecznego  działania. Obserwując skład flory  bakteryjnej możemy ustalić, jakie działania będą najkorzystniejsze dla  naszego  organizmu. Poznajemy  autorską dietę 5:2, którą autor przetestował na sobie, potwierdza ona dobroczynne działanie postów. Mosley porusza temat  probiotyków, opisując ich wpływ na działanie organizmu i dobroczynne walory  w walce z szeregiem chorób. Wbrew pozorom nie wszystkie kapsułki dostępne w naszych  aptekach są skuteczne dla naszego  organizmu. Kupując probiotyki  powinniśmy zwracać uwagę m.in. na szczep bakterii i populacje kolonii. W tej części poza informacjami czysto prozdrowotnymi możemy zapoznać się z przepisami na szereg smacznych i pożywnych potraw. Na końcu książki  znajduje się program wdrożeniowy planu żywieniowego opracowanego przez doktora Mosley’a, tak  więc wszystkie propozycje możemy przetestować na własnej  skórze.  Zaproponowane potrawy, poza walorami  czysto smakowymi  mają za zadanie pobudzić nasze jelita do  skutecznego działania. Autor w książce wielokrotnie podkreśla dobroczynne walory produktów poddanych procesowi fermentacji.

Wszystkie poruszane w książce kwestie tłumaczone są krok  po  kroku, tak żeby  czytelnik  na spokojnie mógł je przeanalizować i zrozumieć.  Atutem  tej  pozycji jest bardzo przestępny język i gawędziarski styl autora, który  snuje fascynującą opowieść z orzewiden pokarmowym  w tle. W książce nie brakuje ciekawych anegdot i humorystycznych wstawek, które tylko  umilają lekturę. Doktor Mosley odgrywając rolę przewodnika zabiera nas w podróż po przewodzie pokarmowym poczynając od epizodu połknięcia kapsułki  z kamerką. Przedstawiona wiedza nie tylko  teoretyczny charakter, zaprezentowane plany i pomysły możemy samodzielnie wdrażać we własnym życiu. Warto zwrócić uwagę na obszerną bibliografię znajdującą się na końcu  każdego rozdziału, która potwierdza, że książka stanowi wartościowe źródło wiedzy, powstałe w oparciu o wyniki szeregu badań naukowych. Książka skierowana jest  głównie dla niezaznajomionych w kwestiach żywienia laików, ale osoby obyte z tematem również spokojnie się w niej odnajdą. Mnie ta pozycja przekonała, ponieważ mogłam  przyswoić sobie wiele wartościowej wiedzy i oswoić się z moim drugi mózgiem. Spodobała mi się szczególnie postawa autora, Mosley  był bardzo zaangażowany w swój projekt, napisze więcej- on nim żył! Dawno nie czytałam tak dopracowanej książki o charakterze popularnonaukowym.

Książkę warto przeczytać chociażby ze względu na fakt, że jelita stanowią nasz drugi  mózg, tym samym sterują naszym organizmem, realnie wpływając  na nasz nastrój. Od ich prawidłowego działania zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie, a co za tym  idzie warto  zapewnić im jak najlepszą pożywkę do prawidłowego funkcjonowania. Doktor Mosley  zaprezentował  szereg fascynującej, a co  najważniejsze użytecznej wiedzy, którą możemy praktycznie wdrożyć przygotowując swój własny program żywieniowy. Dzięki wprowadzonym zmianom poczujemy się zdrowsi, a przez to szczęśliwsi. Polecam!