Agnieszka Cegielska- Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie

no title has been provided for this book
Kategoria:
Wydawnictwo:
Przeczytane:
Ocena:
Liczba stron: 216

Agnieszka Cegielska  od lat propaguje zdrowy, idący w zgodzie z naturą styl życia. Najnowsza książka znanej pogodynki jest zarazem trzecią poświęcona naturalnej kuchni. Jestem na etapie wprowadzania prozdrowotnych  zmian w jadłospisie, dlatego z chęcią zapoznałam się z publikacją Cegielskiej.

Nie jest to typowa książka kucharska, a raczej przewodnik po naturalnej kuchni. Publikacja podzielona jest na rozdziały zawierające określoną kategorię potraw. Swoją kulinarną podróż rozpoczęłam od odżywczych koktajli, przechodząc przez pyszne śniadania, smakowite przekąski, kuszące słodkości, na bardziej konkretnych daniach kończąc. Poza samymi przepisami i całą masą zdjęć książka zawiera krótki opis konkretnych prozdrowotnych produktów spożywczych. Z przyjemnością odkrywałam supermoce spiruliny, korzenia maca, pigwy, pokrzywy, cebuli czy chociażby kapusty kiszonej.

Doceniam przemyślany układ publikacji i samą ideę, przyświecającą autorce. Czytałam z zaciekawieniem, niektóre informacje były mi już dobrze znane, ale natrafiłam również na sporo nowości. Przepisy cechuje prostota, każdy z łatwością może je przyrządzić samodzielnie.  Przyczepić można się co najwyżej do braku gramatury składników, chociaż osoby minimalnie aktywne kulinarnie nie powinny mieć z tym problemu. Dostępność niektórych,  bardziej wymagających składników może stanowić przeszkodę. Spiruliny, startego korzenia maca, komosy ryżowej czy chociażby czarnego sezamu raczej na próżno szukać w lokalnym spożywczaku. Po niektóre produkty trzeba wybrać się do specjalnych  sklepów z żywnością ekologiczną, co dla osób z mniejszych miejscowości może stanowić nie lada  problem. Naturalnie w kuchni spodoba się szczególnie szukającym inspiracji adeptom kuchni wege. Osoby na co dzień spożywające mięso mogą poczuć kulinarny niedosyt- książka zawiera wyłącznie przepisy wegetariańskie.

Niektóre treści  powtarzają się kilkukrotnie w całej publikacji, co może nieco irytować.  Natrafiłam na kilka redakcyjnych krzaczków, które nie miały większego wpływu na treść. Cegielska postawiła na minimalizm, co się chwali, serwując konkretne informacje.  Mnie przekonała syntetyczna forma przekazu, ale bardziej wnikliwi  czytelnicy mogą czuć niedosyt. Pozostaje kwestia ceny książki, która może wydać się nieco wygórowana, biorąc pod uwagę chociażby niewielką ilość zaprezentowanych treści.  Publikacja została ładnie, a do tego całkiem solidnie wydana. Wolę nie wypowiadać się co  do estetyki  zdjęć- to już kwestia gustu i indywidualnych preferencji. Pierwszy raz natrafiłam na książkę wydaną w duchu  EKO, na papierze pozyskanym z lasów zarządzanych  zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i spełniającym wymagania znaku  ekologicznego Nordycki Łabędź.

Naturalnie w kuchni będzie to  idealna pozycja dla każdego, kto komponując jadłospis ma przede wszystkim na uwadze dbanie o własne zdrowie. Życie w zgodzie z naturą  nie wymaga wiele wysiłku, a daje wiele- dobre samopoczucie, energię i chęć do życia. Pomysły Agnieszki Cegielskiej mnie osobiście przekonały i z chęcią zapoznam się z pozostałymi propozycjami  prezenterki. Polecam!

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Burda Książki