Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu to kolejny tom serii zapoczątkowanej przez słynnego szefa kuchni Niklasa Ekstedta i dziennikarza naukowego Henrika Ennarta. Poszukując kolejnych kulinarnych inspiracji autorzy odwiedzili małą włoską miejscowość Cilento, skąd na cały świat rozprzestrzeniła się dieta śródziemnomorska. W tym malowniczym zakątku życie całkiem sporo osób, które przekroczyło setny rok życia. Tajemnica ich długowieczności tkwi w diecie bazującej na bardzo zdrowych, a co najważniejsze naturalnych produktach. Autorzy, odwołując się do najnowszych badań naukowych, opisują prozdrowotne oddziaływanie diety śródziemnomorskiej na nasze zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być nudna, Niklas Ekstedt i Henrika Ennarta proponują smaczne, kolorowe, a co najważniejsze proste do przyrządzenia posiłki, które przy okazji mogą przedłużyć nasze życie.
Mile zaskoczyła mnie ta propozycja, łączy sobie to, co najlepsze w literaturze popularnonaukowej z klimatem świetnie skonstruowanej książki kucharskiej. Autorzy sporo miejsca poświęcili zagadnieniom związanym ze zdrowiem, jedzenie powinno być wartościowym paliwem, które doda nam energii i pomoże przeciwdziałać w walce z zagrożeniami, jakie na nas czyhają. Każdy produkt jest dokładnie opisany, a do tego mamy kilka propozycji, w jaki sposób możemy przygotować z niego potrawę. Dowiedziałam się, jak w naturalny sposób mogę wspierać swoja odporność. Zanim przeszłam do przepisów, miałam okazję poczytać trochę wartościowych informacji o produktach, o tym, jak działa ludzki organizm i o tym, jak mogę wspierać moje ciało za pomocą diety. Wątki naukowe są niekwestionowanym atutem tej pozycji, autorzy odwołują się do konkretnych badań, na potwierdzenie swoich twierdzeń.
Przepisy są nieskomplikowane, moim zdaniem całkiem łatwe do przygotowania, a na naszym talerzu nie zabraknie zachęcających kolorów. Książki nie da się przeczytać na raz, taką wiedzę należy sobie na dawkować, żeby nie się intelektualnie nie przeciążyć. Wiele informacji było mi już dobrze znanych, więc na spokojnie mogłam sobie przypomnieć dobrze znane mi fakty. Sama stawiam na dietę warzywną i odchodzę od mięsa, więc idea autorów całkowicie do mnie trafia, szczególnie w tak atrakcyjnej formie. Co do smaków- to już indywidualna kwestia, mnie zaproponowane potrawy przekonały, w książce znalazłam wiele kulinarnych inspiracji. Naukowa wiedza przekazana została w bardzo przestępny sposób, co jest niekwestionowanym plusem tego typu pozycji. Happy food green zostało przepięknie wydane, począwszy od sztywnej oprawki, przez dużą, czytelną książkę, na pięknych zdjęciach skończywszy- wszystkie te elementy zachęcały mnie do czytania.
Happy food green to bardzo potrzebna książka, która pokazuje, jak ogromną moc możemy czerpać z dobrej, naturalnej żywności. Autorzy prezentują, od jakich małych kroków może czytelnik zacząć swoją walkę o dobre zdrowie i długowieczność. Książka z pewnością spodoba się zarówno fanom diety roślinnej, jak i osobom, które szukają prozdrowotnych inspiracji, żeby poprawić wydolność swojego organizmu. Polecam!
Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Słowne