Anita Bean- Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik

yciwnie-w-sporcie Anita Bean- Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik
Kategorie:
Autor:
Wydawnictwo:
Ocena:
Liczba stron: 424

W dzisiejszym świecie bardzo często słyszy się o zdrowym odżywianiu czyli zbilansowanej diecie która ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie lecz i także zdrowie. Jednak co tak naprawdę oznacza zbilansowana dieta? Który jej rodzaj jest najkorzystniejszy dla nas? Co w przypadku sportowców których zapotrzebowanie energetyczne jest nawet trzy razy większe niż zwykłego człowieka? Anita Bean porusza tę tematykę w swojej książce Żywienie w Sporcie.

Jest to dobra pozycja dla każdej osoby która jest związana ze sportem wyczynowym ale i również dla tego, który na co dzień nie ma z nim styczności. Autorka w sposób bardzo jasny i przejrzysty opisuje co dzieje się w ludzkim ciele po spożyciu węglowodanów, białek czy tłuszczów, zwraca uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu a także prostym i zrozumiałym językiem dla  nieobytego z literaturą naukową z  laika wyjaśnia złożone mechanizmy zachodzące w organizmie podczas spożywania danego składnika odżywczego. Podkreśla również fakt, że dieta musi być dopasowana do konkretnej osoby która uprawia daną dyscyplinę sportu (bądź nie) a także sprawdza czy rzeczywiście dzisiejsze odżywki i suplementy są potrzebne aby zaspokoić potrzeby sportowca jeśli chodzi kwestie żywieniowe. Opierając się na najnowszych (ale również i na starszych badaniach) pokazuje co na temat żywienia mówi nauka. Według mnie jest to zaleta tej książki ponieważ można zauważyć jak na przestrzeni czasu wraz z postępem naukowym zmienia się patrzenie na sposób odżywiania sportowców.

Z drugiej jednak strony czytając można odnieść wrażenie ze literatury naukowej jest trochę zbyt dużo (sama bibliografia stanowi ponad 20 stron, a cała książka liczy ich 424). Trzeba pamiętać że każdy organizm jest inny i każdy może różnie zareagować na konkretną dietę - niezależnie od tego jak zareagowała większość osób badanych. Oprócz wspomnianych wcześniej białek, węglowodanów czy tłuszczów, autorka zwraca uwagę na różnice między zawodnikiem młodym a starszym, czy między wegetarianami a osobami jedzącymi mięso a także na dietę podczas samych zawodów. Na koniec w postaci krótkich ogólnych wytycznych przedstawiony jest osobisty plan żywieniowy opierający się między innymi o rodzaj aktywności fizycznej, wiek, płeć, wagę czy wzrost.

Osobiście polecam tę książkę każdej osobie chcącej zrozumieć mechanizmy jakie zachodzą w organizmie podczas odżywiania a także wszystkim tym którzy nie do końca wiedzą w jaki sposób połączyć wyczynowe uprawianie sportu z odżywianiem.

Za recenzję dziękuję Dawidowi 🙂

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka

yciwnie-w-sporcie Anita Bean- Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik